Innsbruck till Jokkmokk – Markus förberedelser fortsätter

Med 33 dagar kvar till Jokkmokks marknad ligger Markus i Innsbruck i hårdträning inför sin långa Vespa-resa genom norra Europa.
Han tränar på att köra i snö bland annat genom att ta vespan till Alperna för att åka skidor. Han har dock fått ändra sin ursprungliga plan. I stället för att komma hit på en Vespa från 1954 kommer han att köra en Vespa från 1986. Detta beror bland annat på att det inte går att få tag på ändamålsenliga däck till den äldre vespan. Till vespan från 1986 finns större däck, men de 250 dubben i vardera däck måste han sätta i själv.
Fortsättning följer!

Marknadsprogrammet har kommit!

Den svenska versionen av det tryckta programmet för Jokkmokks 420:e marknad har kommit och kan hämtas på Jokkmokks infocenter från och med idag.

Årets program har 60 sidor, och omslaget pryds av hantverk av 2024 års Asa Kitok-stipendiater, Doris och Sven-Åke Risfjell. Det kommer även en tryckt utgåva på engelska under januari 2025.

Programmet finns till att börja med att hämta i kommunhuset i Jokkmokk, och inom kort kommer det att skickas ut till butiker, hotell och mötesplatser både inom Jokkmokks kommun och i övriga delar av Norrbottens län. Det kommer även att skickas ut till researrangörer och privatpersoner som har beställt programmet via Jokkmokks infocenter.

Programmet finns även i digital form på den här webbplatsen, på både svenska och engelska. Efter nyår kommer det även att finnas på Lulesamiska här på jokkmokksmarknad.se.

Vill du beställa ett program?

Skicka din postadress i ett e-postmeddelande till infocenter@jokkmokk.se, så skickar vi programmet till dig.

Innsbruck till Jokkmokk – på en Vespa från 1954

Markus från Innsbruck på en Vespa årsmodell 1954.

Markus från Innsbruck har en plan som är lika galen som den är fantastisk: att resa hela vägen från Innsbruck till Jokkmokks Marknad i februari – på sin Vespa från 1954! (En nätt liten sträcka på cirka 3000 km).

Med en Vespa som har sett mer äventyr än de flesta, förbereder Markus sig för den kalla, långa resan. Vi kommer att få följa med – både under förberedelserna och på den episka färden genom Europas snötäckta landskap.

Det blir en resa fylld av kalla vindar, varma möten och oförglömliga ögonblick. Och när Markus väl rullar in i Jokkmokk i februari, vet vi att han har skrivit en ny sida i både marknadens och Vespans historia!

Reser du också till marknaden på ett annorlunda sätt? Hör av dig till oss om vi får följa din resa hit.

Marknadsgodiset – en av många höjdpunkter!

Godis i alla tänkbara former, från klassiker som marknadsnougat och marmelad till nya påhitt att utforska.

Många marknadsbesökare hävdar att godis-shopping är ett måste när man är på marknad, och utbudet av godis brukar ju som bekant vara ganska stort och varierat.

Vad väljer du, klassiskt marknadsgodis eller något nytt?

Vi söker spännande resenärer

Cyklist på en snöig vinterväg.

Hej alla! Vi på marknadskontoret söker er som tänker ta er till Jokkmokks marknad på lite annorlunda och kreativa sätt i år.

Kanske är ni ett stort gäng som reser långt med husvagnar? Eller har ni bestämt er för att cykla genom snö och kyla? Tar ni Inlandsbanan och njuter av tågresan genom vinterlandskapet? Eller kanske kommer ni i något ovanligt fordon – en veteranbil, hundspann eller till och med på skidor?

Berätta gärna om era planer! Vi skulle älska att höra er historia och kanske dela den vidare. Skicka ett e-postmeddelande till jokkmokksmarknad@jokkmokk.se och skriv “resenär” i rubriken – vi ser fram emot att höra från er!

Sprid gärna detta till vänner och bekanta som kan tänkas resa på ett unikt sätt.

Människorna bakom marknaden: Elina Nygård, Ájtte

Porträtt av Elina Nygård, chef för Publika Enheten på Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum.

Elina N är chef för Publika Enheten på Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum. Så här berättar hon om sitt arbete med marknaden:

“Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk har två högsäsonger varje år. Den ena är sommarmånaderna då ungefär 20 000 besökare besöker museet. Den andra är vintermarknadsveckan, då närmare 10 000 besökare brukar hitta in i värmen. Då har vi öppet alla dagar, hela veckan, mellan 9-18.

Vi börjar vår planering inför kommande marknad redan direkt efter vi städat upp efter marknadsveckan. Vi går igenom vad som fungerat bra och vad vi eventuellt bör ändra på. Vi planerar för kommande utställningar långt i förväg, oftast redan under tidig vår. På onsdagen innan marknaden har vi vernissage för våra tillfälliga utställningar, som sedan visar fram till maj månad.

En utställning jag vill passa på att tipsa om är en del av vår fasta utställning. “Isande vandring” berättar om vintermarknadens historia genom århundradena. Här kan du också uppleva Jokkmokks vintermarknads kyla och norrsken året runt!”

Människorna bakom marknaden: Anna-Karin, Kultur och Fritid

Porträtt av Anna-Karin Aira, kultursekreterare på Kultur och Fritidskontoret i Jokkmokks kommun.

Anna-Karin är kultursekreterare och är ansvarig för musikprogrammet på Bio Norden och Folkets Hus.

Under 2024 testade Kultur och Fritid även att arrangera en minifilmfestival under marknaden. Hon handlägger också det arrangörsbidrag som Kultur- och fritidsnämnden årligen ger till marknadens många kulturarrangörer.

–Tack vare de externa arrangörerna uppstår det en mångfald av kulturupplevelser under Jokkmokks marknad, och vi är så glada att olika kulturutövare vill möta den stora marknadspubliken med nya evenemang varje år, säger Anna-Karin. Marknaden planeras under en stor del av året och vi hjälper gärna till med råd och stöd.

Viktiga platser: Bio Norden

Interiörbild av Bio Norden.

Bio Norden är en “biolada” av den typ som ofta uppfördes på landsorten. Byggnaden uppfördes 1935 av dåvarande Gästgiveriets ägare Axel Åkerlund.

Herr Åkerlund började redan år 1915 att anordna filmvisningar i Jokkmokk, och Bio Norden blev en naturlig fortsättning på den verksamheten.

Byggnaden är K-märkt och användes som bio ända fram till 2012, då den sista filmen visades här. Bio Norden är dock än i dag en viktig byggnad för Jokkmokks kulturliv, och inte minst under marknaden då många välbesökta evenemang hålls just här.

Människorna bakom marknaden: Magnus Vannar

Bild av Magnus Vannar, Gatukontoret, i ett förrråd med skyltar som används under Jokkmokks marknad.

Magnus Vannar på Gatukontoret berättar:

“En marknad består av otroligt många parametrar och människor som måste samspela för att det ska bli en trevlig upplevelse. Min roll som renhållningschef och arbetsledare på gatukontoret är mestadels inriktad mot de fysiska åtgärderna som behöver vidtas för att ett sånt här stort arrangemang ska fungera, i samverkan med flera andra samhällsfunktioner.

Ca 1 meter snö behöver skottas bort på en yta stor större än “globen”.

Trafikmiljön som normalt bara behöver fungera för ett fåtal fordon och en och annan spark behöver nu kunna fungera för flödet för 1000-tals fordon av alla dess storlekar, även om det kommer flera decimeter snö under marknaden. Det sistnämnda är ju dock inget problem för skotertaxin.

Vatten, toaletter, renhållning och el till alla besökare och försäljare behöver anpassas för att fungera, även i 30 minusgrader. Vi ordnar även med trivselplatser, parkering och skyltning, och vår magiske konstnär Nicklas formar snöskulpturer som pryder och skapar en genuin trivsam känsla att besöka vår marknad.

Till min hjälp har jag ca 15 fantastiska medarbetare som tillsammans kan fixa det mesta!”

Viktiga platser: Ájtte

Del av utställning på Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum.

Under marknaden är Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, något av ett nav här i Jokkmokk. Många marknadsbesökare tar sig hit för museets utställningar, och det gedigna marknadsprogrammet med specialutställningar, föreläsningar, filmvisningar och guidade turer.

Ute i museiparken brukar man kunna dricka kaffe kokat över öppen eld, och kanske får man även möta en ren eller två. Kort sagt så händer det något här precis hela tiden under hela marknadsveckan.

Se en lista över arrangemang på Ájtte under Jokkmokks marknad 2025.